Előadók, fellépők

Preszy Katica és Parola

A Preszy és a Parola szándéka szerint ötvözi a tradicionális dallamokat napjaink népszerű hangzásával és hangszerelésével. Így az már első hallásra könnyen befogadható az autentikus magyar zene ismerete nélkül is. A zenekar törekvése a régmúlt idők tapasztalatait, naprakészen színpadra vinni. Néhány perc zenehallgatás után ismerősen hangzanak a mély fájdalmat vagy a kitörő örömöt kifejező ősi dallamok. Egy biztos, hogy az énekesnő és a zenészek expresszív személyisége az első pillanatban a hallgató szívébe lopja magát. Néhány muzsikus a legkeményebb rockzene világából érkezett, míg mások az autentikus népzene legfinomabb színeit oldják az együttes zenei világában. A virtuóz hegedű témák versenyeznek a legérdesebb gitárszólókkal, ezzel biztosítva színes környezetet az olykor, néha szívbemarkoló népdaloknak.

Dr. Magyar Lóránt

orvosi, mentálhigiénés, NLP tréneri és teológiai diplomával rendelkező, integratív szemléletű szakember

Dolgozott orvosként pszichiátriai kórházban, tanárként általános és szakközépiskolákban, oktatóként az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének Mentálhigiénés Továbbképzési szakán, plébániai segédlelkészként, vezető üzletkötőként, valamint orvosi műszerforgalmazó cég országos szakmai igazgatójaként. Jelenleg egyéni vállalkozó - előadó és tréner.

"Kiváló ember és mindenkinél jobb előadó. Legalábbis én nem tudok hasonló nívójú előadóról mostanság - kristálytiszta kvintesszencia."

Prof. Dr. Bagdy Emőke

 • Vajdaság "mentálgurujának" nevezett szakember, aki:
 • rendszeres vendége és interjúalanya több TV és rádiócsatornának
 • és műsorvezetője az "Élj vidáman" és a "Lélekkalauz" c. népszerű rádióműsoroknak szerzője a MÉGIS legyél Győztes! c. életvezetési és motivációs könyvnek, mely vidám és gazdagon illusztrál jellegénél fogva fiataloknak is tetszetős (www.megislegyelgyoztes.com)
 • önálló tanfolyam és tréning kidolgozója, az életrendezés, önfejlesztés és szervezetfejlesztés különböző területein
 • a LoReload mentális rekreációs és életvezetési műhely magalkotója és trénere
 • rendszeresen tart vállalati, közösségépítő és szervezetfejlesztő tréningeket, műhelymunkákat
 • éveken keresztül foglalkozott a fiatalok jövőképének és motivációjának fejlesztésével  iskolák, kollégiumok és különböző szervezetek bevonásával

Nagy dolgokban gondolkodik, a víziók embere, és sokakat magával ragad sugárzó és energikus lelkülete, életigenlő filozófiája. A "MÉGIS!" - életfilozófia szenvedélyes közvetítője és képviselője.

Küldetése az ember személyi fejlődésének - kibontakozásának elősegítése, elsősorban az érzelmi állóképesség, a szakmai identitás és a küldetéstudat területén. Valamint az egyéni és szervezeti változás támogatása, az "újratervezés - újraindítás" jegyében.

Hogy az üzenetet minél hatékonyabban át tudja adni, előszeretettel alkalmaz kreatív, szemléltető és dinamikai elemeket az előadásaiban.

Jelmondata:

"Hogy élmény legyen az előadás és emlékezetes a hatás."

Hogy ezt elérje, nagy körültekintéssel és alapos felkészüléssel gondoskodik az előadás szakmai színvonaláról. A szemléletesség, a játékosság, történetek és tanmesék, a közönség bevonása pedig igazán élvezetessé és emlékezetessé teszi üzenetét. Mindezt pedig áthatóan kíséri lelkesedése és átélt hitelessége.


Dr. Magyar Éva

orvos, művészetterapeuta, négy gyermek édesanyja

Orvosi pályája mellett fedezte fel újból régi nagy "szerelmét", a képzőművészetet. A gyógyítás és művészetek ötvözeteként a művészetterápia eszköztárával segíti megtalálni az utat a lélek mélyebb rétegei felé, melyek a verbalitás nyelvén nehezen szólíthatóak meg, de a képek, rajzok által "dalra fakadnak".

RÉGI TÖRTÉNET ÚJ KERETBEN

(elméleti bevezető és művészetterápiás saját-élmény foglalkozás)

A gyermekáldásra várakozva mire összpontosítunk? A várakozás végtelen hosszúnak tűnik, a hiány még inkább felnagyul... s meglévő kincseink mellett könnyen elfutunk, mintha nem is lennének? Pedig a most pillanatának és állapotának megvannak az értékei, a célja, az üzenete. Az Élet nagy tanítómester, és övé az időzítés is! Ebben az élethelyzetben mire tanít?

Keretezd át, lásd új színben helyzeted, hogy nyitottabb és befogadóbb lehess a változásra!

Dr. Antritter Zsófia szülész-nőgyógyász


Magyarország első NaPro-s orvosa


NaPro Technológia® és Creighton-model

Mit is jelent a NaPro Technológia (röviden: NaProTech)?

A szó a Natural Procreative Technology a természetes fogantatás tudományát foglalja magába. Úgy fogalmazhatnánk meg, mint a női egészség egy új tudományágát, melynek fő alapelve a menstruációs ciklus és a termékenység együttes vizsgálata és értékelése. A NaProTech feltett szándéka az eredeti, egészséges női szervezet visszaállítása akár műtéti, akár hormonális segítséggel, így lehetővé téve a szervezet számára a spontán fogantatás esélyét.

A Creighton Módszer és a NaPro Technológia tudománya 35 éve indult útjára az Egyesült Államokból, Nebraska állam, Omaha városából. A rendszert Dr. Thomas W. Hilgersnek és munkatársainak köszönhetjük, akik életüket a Creighton Egyetemen és a VI. Pál Pápa Intézetben ennek a tudománynak szentelik a mai napig.

A rendszer alapjául szolgál a Creighton Modell Fertility Care System táblázatvezetése: ez a módszer a termékenység megfigyelésére szolgál annak tiszteletében, egységesen és standardizáltan vizsgálja ennek meglétét avagy hiányát a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban.

A NaProTech az első olyan rendszer, mely a családtervezést, a termékenység követését és a nőgyógyászati eltéréseket együttesen szemléli. Ez a viszonylag új módszer a diagnosztika és gyógyítás során a nőgyógyászat, a sebészet és az endokrinológia legmodernebb eszközeit ötvözi.

A nő, mint teljes egész

Az elmúlt 40 évben a tudományok fejlődésével a nők termékenységének tisztelete háttérbe szorult. Sokszor még most is hallhatjuk: " a menstruáció egy átok", "a termékenységet el kell nyomni". A NaProTech-ben a termékenységet nem tartják "betegségnek", a várandósság ennek természetes következménye, a kezdődő új élet tisztelete mélyen gyökerezik a rendszer alapjaiban.

Creighton modell alapján vezetett táblázat (chart)

Az oktatás során a hölgyek különböző objektív paramétereket vizsgálnak ciklusuk során, melyekből utána kezelőorvosuk értelmezni tudja az esetlegesen felmerülő nőgyógyászati és/vagy termékenységi problémákat. A nők ezáltal részeseivé válnak saját egészségük követésének, és az orvossal egyenrangú partnerként együtt tudnak dolgozni a felmerülő nehézségek kiküszöbölésén. A klienseknek rendelkezniük kell 2 cikluson át jól vezetett táblázattal, mielőtt orvosi segítséget vennének igénybe, ezután kezdődhetnek a hormonális és szervi kivizsgálások. Meddőség esetén a probléma diagnosztizálás 2-6 hónap: Creighton-modell táblázat vezetés megtanulása, hormonvizsgálatok, partner vizsgálata, műtéti kivizsgálás, ultrahangok. A hormonális eltérések kezelése és a sebészeti beavatkozások a gyógyítás érdekében 1-6 hónapot vesznek igénybe.

Példa: terhesség elkerülése vagy elérése?

A Creighton Modell, a természetes családtervezés alapja segíti a párokat a terhesség elérésében vagy elkerülésében attól függően milyen életszakaszban vannak. Nincs szükség a szervezet hormonháztartásának elnyomására (pl.: szájon át szedhető fogamzásgátlók), mert a módszer használata 96,8%-os biztonságot nyújt. Itt nincs kockázat! Tudod mikor vagy termékeny és mikor nem!

Kiknek ajánljuk a NaPro Technology® és Creighton-modelt?

 • fogamzásgátló helyett fogamzás szabályozásra

 • mindenkinek, aki gyermekvállalás előtt áll

 • 35 alattiak, akiknél már legalább egy éve nem következett be terhesség

 • 35 felettiek, akiknél már legalább 6 hónapja nem következett be terhesség

 • rendszertelen ciklus esetén

 • PCO szindrómásoknál

 • endometriosban szenvedőknél

 • akiknél a terhesség bekövetkezik, de a terhesség nem marad meg (ún. habituális vetélés)

 • római katolikus pároknak (a módszert a Vatikán is elfogadja)

Bagdi Bella

személyiségfejlesztő tréner, előadó, író és énekes.

 •  Dalaimmal, írásaimmal, motivációs koncertjeimmel és a pozitív pszichológia kutatási eredményeire épült Boldogságprogrammal ösztönzöm az embereket az önfejlődésre, a lelki békére és a pozitivitásra.
 • A Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke vagyok, a Boldogság Intézet vezetője és az oktatási-nevelési intézményekbe bevezetett Boldogságórák elindítója.
 • Több mint 7 éve segítek az embereknek kilábalni életük nehéz időszakaiból vagy épp feltöltődni a stresszes hétköznapokban.

Tóth Gábor 

élelmiszer-ipari technológusmérnök (főiskolai), minőségszabályozó okleveles élelmiszer-ipari mérnök (egyetemi), táplálkozáskutató, termékfejlesztő és étrendi tanácsadó.

Mintegy húsz esztendeje foglalkozom élelmiszer- és táplálkozástudománnyal, a médiában 15 éve vagyok jelen. Országszerte tartok szakmai és népszerűsítő előadásokat, képzéseket, egészségvédelmi és sporttudományi szemináriumokat, egészségnapokat, hangsúlyt helyezve a prevencióra, az egyéni szokásokra, személyes felelősségünkre, tudományos-ismeretterjesztő jelleggel.

A rangosabb szakmai programokon (védőnői, dietetikai, gyermekorvosi, sporttudományi), valamint reformtáplálkozással kapcsolatos nagyobb rendezvényeken (Országos Vegetáriánus Fesztivál, Egészség napok, Wellness-fesztivál, stb) gyakran felkérést kapok egy-egy előadás megtartására. Nemrég megnyílt közösségi előadótermem és tanácsadó központom is, ReformTér néven, ahol biobolt is működik (Bp. VI. Aradi u. 37.; Facebook: HYPERLINK "https://www.facebook.com/reformter/?fref=ts"https://www.facebook.com/reformter/?fref=ts)

Hazánkban egyre nagyobb igény mutatkozik az egészségtudatos életvezetés és sporttáplálkozás iránt. Az utóbbi területen mind az élsportolók, mind a hobbisportolók körében növekvő érdeklődés jellemző és elmondhatom, hogy a tanácsadások mérhető teljesítménynövekedést eredményeztek sok esetben.

Az elmúlt másfél évtizedben a média nagy érdeklődést mutatott és mutat az általam tartott témák iránt. Rendszeresen szót kaptam az RTL Klub egészségvédelmi műsoraiban (Pl.: reggeli műsorok, Dr. Tóth), majd a TV2-Csoport (Fem3), az M1, M2 és a Duna tévé televíziós csatornák stábja keresett meg több ízben. A Budapest TV és a Magyar ATV többször felkért életmód témájú beszélgetésekre, illetve a Kossuth Rádióban (Napközben), az Info Rádióban, a Pécsi Rádióban stb szintén megszólalhattam táplálkozástudományi témákban a korábbi években.

Több mint három évig a Class Fm rádió Morning Show műsorában, az E-mentes övezet című rovat szaktanácsadója voltam, Sebestyén Balázs vezetésével; e műsort közel három millió ember hallgatta rendszerességgel. Újabban a Rádió 1-ben folytatódnak az életmód-beszélgetéseink Balázzsal és műsorvezető kollégáival. (A három éves műsorfolyam legjobb témáit összegeztük az E-mentes övezet, avagy mit reggeliztél ma című, nemrég megjelent kötetben)

Szakmai munkám szerves része a publikáció. Cikkeim többek között a Kis Alföld, az Orvosi Váró, a Magyar Nemzet, a Természetgyógyász magazin, Paramedica és Komplementer Medicina újságokban jelentek meg. 2008 és 2013 között az Új Életmód egészségmagazin felelős vezetőjeként is tevékenykedtem, a lap szintén nonprofit jelleggel, lényegében reklámok nélkül, önfenntartó módon működött, aktivista szakemberek (orvosok, védőnők, dietetikus, pszichológus, addiktológus, pedagógus, logopédus, természetgyógyász, éttermi séf, mentálhigiénés szakemberek, stb) segítségével.

Eddig kilenc könyvem jelent meg a közforgalomban, amelyek széles körben elterjedtek (kaphatók főként a Libri és Líra hálózatában, valamint bioboltokban).

Több mint 10 éve a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Központi Környezet- és Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet (KÉKI) valamint magyar kisüzemek és biotermelők hathatós szakmai segítségével hazai élelmiszer-fejlesztésekben vállalok szerepet, így kerülhetett forgalomba több egészségvédő, preventív bio- és reformélelmiszer (inulindús ill. fruktózdús biocsicsóka-sűrítmény, zsírszegényített olajosmag-őrlemények, gyümölcsmag- és héjőrlemények, speciális rostforrások stb). Terveink (szakmai csapatom nevében) szerint a jövőben, évről évre, újabb tudományos fejlesztésekkel gazdagítjuk a hazai és külföldi élelmiszer palettát, illetve szakmai kutatói team-munkákhoz csatlakozunk. Célunk a legújabb tudományos eredmények gyakorlati alkalmazása, konkrét termékekké formálása különböző célcsoportokhoz igazítva. Emellett kifejezetten sportolók részére is folyamatban vannak fejlesztéseink.

Több hónapos konyhai fejlesztés eredményeként létrehívtuk az Okosfalat reform menüsort https://www.jofalat.hu/etlap.htm 

Preisendorf Renáta Mária

Az előadása címe :"A gyermek, mint az Isten(ek) ajándéka."
(Kalandozások a görög-római mitológia és a Biblia világában.)

1996 Diploma a "Pázmány Péter Katolikus Egyetem" Teológiai Karán

2004-06 Doktori Kurzus a PPKE Teológiai Karán (Ószövetség kutatás szakirány)

2006 "Licentia in Sacra Theologia" fokozat (PPKE Teológiai Kar)

2006-11 között A "Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola" tanára

Tapolyai Emőke 

 pszichológus, felsővezetői coach 

.

Diplomáját - M.A. Klinikai és Pasztorál Pszichológia - az Ashland Theological Seminary-n, az Amerikai Egyesült Államokban szerezte. Tagja az Amerikai Keresztény Lelkigondozók Társaságának (AACC), a Magyar Szexológiai Társaságnak és a CoachOK Szakmai Szövetségének. Munkásságának alap meggyőződése, hogy szenvedéseink és próbatételeink ellenére mindannyian szabadok lehetünk és kiteljesedett életet élhetünk egyénileg és kapcsolatainkban is. 

Dr. Nusser Nóra

Orvosigazgató Zsigmondy Vilmos Gyógyfrdőkórház Harkány

A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett. Az egyetem után 10 évig az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott a medicus oktatásban és az alapkutatásban. Biológusként közel 4 évet töltött a Tennessee Állami Egyetem Orvoskarán Memphisben molekuláris biológiai kutatással, melynek eredményéből Ph.D. fokozatot szerzett. Hazatérve a klinikum felé fordult, reumatológiai, majd klinikai immunológiai szakvizsgát tett a PTE Reumatológiai és Immunológiai Klinikán. 2008. óta dolgozik a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban reumatológusként és mozgásszervi rehabilitációs szakemberként. A rehabilitációban a komplexitást és az emberközpontúságot tartja a legfontosabbnak. A kórházban ismerkedett meg a meddőségi programmal, amelynek a gyógyvíz megismerése óta nagy tradíciója volt és amelyet dr. Varga Péter főorvos úr és dr. Malmer Nagyezsda alakított ki a mai formájában. Magánemberként és orvos igazgatóként is nagy hangsúlyt fektet a meddőségi program támogatására.

A Gyermekáldás Hete egy kiváló program, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a gyermekre vágyó párok Harkány "csodáját". A program a nőt a legteljesebb valójában kezeli. Ennek megfelelően a részletes nőgyógyászati és belgyógyászati kivizsgálás elengedhetetlen még a kórházi felvétel előtt. A tapasztalatok szerint legalább 3 hetes, kórházi bennfekvés során alkalmazott kezelések a leghatékonyabbak. A programban egy szakemberekből álló team foglalkozik a gyermekre vágyó nőkkel, szükség szerint a párokkal. A team tagjai az orvosokon kívül a gyógytornászok, gyógymasszőrök, elektroterápeuták, dietetikusok, pszichológusok. A team minden tagja mögött több éves szakmai gyakorlat áll. A meddőségi program önállóan és a lombikprogramok kiegészítéseként is jó eredményeket tud felmutatni az elmúlt években. Ezeket az eredményeket folyamatosan publikálják a megfelelő szakmai fórumokon. Az elmúlt fél évben a meddőségi programokról hazánkban kialakult vita kapcsán fontos megjegyezni, hogy a harkányi kórház meddőségi programja nem tartalmaz olyan elemeket, melyek lelkiismereti problémát okozhatnának katolikus pároknak.

Varga Katalin

CsillagKuckó Alternatív Termékenységi Központ alapítója

meddőségi mentálhigiénés segítő szakember

Saját és kliensekkel szerzett tapasztalatom alapján rendkívül fontosnak tartom, hogy ha egy párnak a gyermekáldás, gyermekvállalás nehezített, akadályoztatott, azaz felmerül a meddőség állapota, akkor mindenképpen foglalkozzanak a lelki háttérrel, az érzelmi vonatkozással is. Ha szükséges kérjenek ehhez segítséget. Olyan segítséget, ahol bizalom, megértés és empátia segíti őket a megnyugvásban, saját megoldásaik megtalálásában. Nem is mindig fontos a miértek keresése, megtalálása. Fontos viszont az érzelmek helyretétele, az új erőforrások megtalálása. Az orvosi beavatkozások sokszor idegölő mókuskereke mellett mindenképpen javaslom a mentálhigiénés, lelki támogatást, útmutatást.
Az egyéni konzultációk, segítő beszélgetések mellett sok erőt adhat egy zárt, bizalmi, sorstársi csoport is.
Ilyen program a:

VÖRÖS FONAL CSOPORT - A BABÁD ÚTJA HOZZÁD

Lelki segítő program a várva várt gyermekáldásért.


Mi van akkor, ha abba a nézőpontba helyezkedsz, hogy a baba vár rád?A Vörös Fonal csoport egy támogató, segítő közösség a nehezített gyermekáldás útján. A résztvevők különböző élethelyzetekben vannak jelen a csoportban. Mindenkit az aktuális állapotában, élethelyzetében támogatunk közösen. Mindig abban, amiben éppen van.Van, aki csak a természetes fogantatásban hisz vagy tud gondolkodni, de van, akinek ez esetleg már nem adatott meg, de még tart a mesterséges úttól. Van, aki túl van már néhány lombikkezelésen. És van, aki donortémában is tapasztalt már.De mindenkit összeköt a közös vágy, az anyává válás, a családalapítás vágya. Milyen belső akadályok, gátló erők hathatnak a tudatos vágyak ellen? Egymás sorsából is inspirációt merítve elmélkedjünk, érezzünk rá közösen, hogy a feloldás is elindulhasson.A csoportot szakemberek kísérik, így a szakmai megtartó erő biztosított.Célunk, hogy a résztvevők érezzék, fontosak és nincsenek egyedül, egy megtartó és biztonságos, zárt csoportban lehetnek önmaguk, van számukra remény és segítség. Kínálunk ezekhez újabb és más nézőpontokat, beszélgetéseket, stresszoldó gyakorlatokat, játékos megközelítéseket, interakciókat. Együttlétet, megértést, elfogadást, szeretetet és néha egy kis csendet is.Célunk a termékenységi problémákhoz, a meddőségi kérdésekhez kapcsolódó stressz és aggodalom oldása. Célunk egy felszabadító sorsközösség létrehozása.